Wie op zoek is naar een desktop met meer dan genoeg grafische pk’s voor wetenschappelijke toepassingen of CAD-werk, kan sinds kort de AMD Radeon Vega Frontier bestellen. Deze grafische kaart komt pas volgende maand op de markt waardoor er nog niet al te veel onafhankelijke informatie over de GPU beschikbaar is. Een lek van enkele testscores vertelt ons echter al wat we kunnen verwachten: een te duchten concurrent voor Nvidia die zakelijke grafische prestaties naar een aanzienlijk scherper prijspunt brengt.
De Vega Frontier kost ongeveer 1.050 euro (excl. BTW) en staat tegenover de Nvidia Quadro P5000, een kaart waarvoor je al snel meer dan 2.000 euro neertelt. Net als bij het nieuwe processor-aanbod van AMD wil de fabrikant opnieuw een alternatief bieden voor wat de marktleider uitbrengt, maar dan aan een aanzienlijk lagere prijs. De tests van een vroeg model van de Frontier-kaart suggereert dat AMD’s gpu min of meer op gelijke voet staat met die van Nvidia, en dat aan de helft van de prijs.
De Radeon Vega Frontier is net als de Quadro P5000 bedoelt voor zakelijk gebruik. De drivers zijn geoptimaliseerd voor professionele toepassingen zoals CAD-programma’s, videobewerking en post-productie, en machine intelligence. Je vindt de kaarten dan ook vrijwel uitsluitend terug in krachtige zakelijke desktoptorens of in bepaalde gevallen in servers en High Performance Computing (HPC)-systemen.
De agressieve prijsstrategie van AMD voor zowel gpu’s als cpu’s zorgt er voor dat voorheen prijzige workstations plots een stuk betaalbaarder worden, ook voor kleinere bedrijven of zelfstandigen.
Flexibele hardware
Los van de prijs heeft AMD nog een extra troef in handen. In de regel zijn zakelijke gpu’s zoals Quadro’s niet geschikt om spellen te spelen. Daarvoor heb je een gaming-gpu nodig, zoals een exemplaar uit de Nvidia GeForce-reeks. Hoewel zakelijke en gaming-kaarten hardwarematig niet echt verschillen, zorgen de drivers er voor dat ze niet onderling uitwisselbaar zijn. Dat heeft te maken met ondersteuning, maar ook met marges: voor professionele gpu’s vragen fabrikanten een stuk meer dan voor gaming-equivalenten. AMD veegt daar nu zijn voeten aan: de Frontier Edition krijgt een gaming-modus waardoor je een zakelijke workstation in één klap kan inzetten als spelcomputer.
Klinkt dat leuk maar in de praktijk irrelevant? Dan denk je waarschijnlijk niet aan de opmars van virtual reality. Ontwikkelaars die VR-toepassingen ontwikkelen, maken gebruik van gaming-technologie. Zij kunnen voortaan aan de slag met een desktop met zakelijke gpu waar ze voordien een afzonderlijk toestel met gaming-hardware nodig hadden.
Voor de techneuten
De AMD Radeon Vega Frontier Edition is gebaseerd op AMD’s 14 nm Vega-architectuur. Vega is splinternieuw. De kaart maakt voor het eerst gebruik van High Bandwidth Memory 2 (HBM2): een geheugentechnologie die vele malen sneller is dan klassiek GDDR5-geheugen dat je op andere grafische kaarten terugvindt. De Frontier-kaart krijgt 16 GB HBM2 mee. De busbreedte bedraagt maar liefst 2048 bit. HBM2-kaarten zijn een stuk sneller dan hun voorgangers in specifieke werklasten, bijvoorbeeld bij het realtime renderen van 3D-beeld in hoge resoluties.
De kaart heeft 64 compute units aan boord, goed voor 4096 stream processors. AMD zelf schrijft het stuk hardware een rekenkracht van 13,1 teraflops toe voor 32 bits floating point-operaties.
Concurrent Quadro P5000 van Nvidia heeft 2560 Cuda-kernen aan boord (niet rechtstreeks vergelijkbaar met AMD’s stream processors). De P5000 heeft eveneens 16 GB geheugen, maar maakt gebruik van klassieke GDDR-technologie. Nvidia claimt een rekenkracht voor zijn kaart van 8,9 teraflops.
De gelekte benchmarktests waarop we ons initieel oordeel baseren, moet je met een korrel zout nemen. De geteste kaart beschikte nog niet over de finale drivers, en dat kan een grote impact hebben op de prestaties. Hoewel de P5000 in de grafiek hieronder (via Extremetech) meestal beter presteert dan de Vega Frontier Edition, kan je ervan op aan dat het verschil in het finale model minstens een stuk kleiner zal zijn.
The post AMD maakt krachtige grafische workstations betaalbaarder met nieuwe grafische kaart appeared first on ZDNet.be.